13 Temmuz 2013 Cumartesi

35. Madde meclisten geçti

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren düzenleme TBMM genel kurulunda kabul edildi. AKP, CHP ve BDP'nin oylarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevi ortadan kaldırıldı. TSK'nın görevi " yurtdışından gelecek tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak ve yurtdışında verilen görevleri yapmak" olarak değiştirildi.

Artık Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevi cumhuriyeti korumak ve kollamak değil...

Tartışmalara konu olan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren düzenleme, TBMM genel kurulunda kabul edildi.

Değişiklikte "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi kaldırıldı. Bu madde "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştirildi.

AKP, CHP ve BDP'nin oylarıyla değişen yasaya MHP karşı çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 35. maddeyi, "kirli ve kanlı sığınağın adı" olarak tanımladı. Tanrıkulu, "Meclis bunu temizleyerek tarihi bir görevi ifa etmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.