10 Temmuz 2013 Çarşamba

TMMOB: "Mücadelemize devam edeceğiz"

AKP iktidarı, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni fiilen bitirmek için kolları sıvadı. Taksim Dayanışıması içinde yer alan Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne, AKP yine gece yarısı operasyonuyla darbe yapıldı. AKP milletvekillerinin meclis genel kurul toplantısında verdiği son dakika önergesi ile TMMOB'un yetkileri elinden alındı. TMMOB'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesine alındı. TOKİ'nin imar ve ruhsat yetkisi genişletildi.

Türkiye'yi ayağa kaldıran gezi direnişini destekleyen, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne, AKP'nin gece yarısı önergesiyle operasyon yapıldı.

Torba yasanın görüşüldüğü meclis genel kurul toplantısında AKP bir son dakika önergesi verdi. AKP'li vekiller, İmar Kanunu 8. maddeye meslek odalarının vize ve onay yetkisini kaldıran ekleme için oylama yapılmasını istedi.

AKP'nin meclise verdiği önerge gece yarısı oylandı. TMMOB'yi fiilen bitirecek adım atıldı.

Oylamanın yapıldığı sırada muhalefetten sadece CHP ve MHP milletvekilleri vardı. BDP ise Genel Kurul'a katılmadı.

Muhalafetin karşı çıkmasına rağmen AKP'li vekillerin oy çokluğuyla önerge kabul edildi.

Onaylanan yasa ile TMMOB'nin, harita, plan, etüt ve projeler için onay yetkisi elinden alındı.

TMMOB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesine alındı. AKP'nin Bakanlık yoluyla onay yetkisi, yapılan şehir planlaması, etüt çalışması gibi teknik bilgi gerektiren çalışmaların, bilim adamlarına danışılmadan yapılmasının önünü açtı.

Bu önergeyle TOKİ'nin de yetkileri genişletilmiş oldu. TOKİ, artık TMMOB'dan onay almadan inşaat yapabilcek, ruhsat çıkartabilecek.

Gece yarısı meclisten geçirilen torba yasaya tepki gösteren TMMOB bünyesindeki meslek odaları ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

AKP'nin, intikam duygusuyla bu yasayı çıkardığını belirten TMMOB'dan yapılan açıklamada, "Hiçbir baskı ve şiddet uygulaması, TMMOB'yi ve meslek odalarımızı sürdürdükleri bu haklı mücadeleden vazgeçiremeyecektir" denildi

TMMOB bünyesinde bulunan meslek odalarının toplam 400 bin üyesi bulunuyor.