10 Temmuz 2013 Çarşamba

OTOMATİK TAHLİYE YOK!

Anayasa Mahkemesi’nin, azami tutukluluk süresini 10 yıl olarak düzenleyen hükmü iptal etmesiyle ilgili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "iptal kararı 1 yıl sonra yürürlüğe gireceği için otomatik tahliye sonucu doğurmaz” iddiasında bulundu. Bozdağ, bu konuda yeni bir düzenlemenin Eylül'den önce yapılmasının zor olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluğu en çok 5 yılla sınırlayan kararıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Gazeteci Fikret Bila'ya konuştu. Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi, 10 yıllık azami tutukluluk süresini iptal etti. Ayrıca iptalin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl sonra yürürlüğe gireceğini de karara bağladı. Bazı hukukçular, bu karardan sonra 5 yılı aşkın süredir tutuklu olanların otomatik olarak tahliye edilmeleri gerektiğini savunuyorlar. Bu yanlış bir yorumdur” dedi

Bekir Bozdağ, 1 yıl ısrarını Meclis'in yeni bir düzenleme yapma olasılığına dayandırdı. Oysa verilen bir yıllık süre mahkemeleri değil sadece Meclis'i bağlayıcı nitelik taşıyor.

Tahliye kararı vermek için mahkemeler Meclis'i 1 yıl beklemek zorunda değil. Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç'ın da "hakimler tahliye edebilir" dediği noktada Bekir Bozdağ, "sanıyorum" kelimesiyle başlayan ilginç bir yorum yaptı.

“Sanıyorum Anayasa Mahkemesi, yasama organına bir değerlendirme süresi tanımak istedi. Bazı tahliye sonuçlarının toplum vicdanını rahatsız edebileceğini dikkate almış olabilir”

Bozdağ ayrıca Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını beklediklerini ve Eylül'den önce parlamentonun bir düzenleme yapma olasılığının zayıf olduğun söyledi.