14 Temmuz 2013 Pazar

Yargıtay'dan açılım kararı

Yargıtay'dan "Kürdistan açılımı" kararı geldi. Şanlıurfa'da çocuklarına "Kürdistan" ismini veren aileyle ilgili davada kararını açıklayan Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi, "Kürdistan" ismine onay verdi.

Yargıtay, tartışmalı bir açılım kararı daha verdi. Yargıtay, bir ailenin çocukların Kürdistan adını koymasına vize verdi.

Şanlıurfa'da yaşayan Toprak ailesi, 1,5 yıl önce doğan kızlarına "Kürdistan" adını verdi. Aynı gün Nüfus Müdürlüğü'nden yanlışlık olduğu ve yasak olan ismin değiştirilmesi istendi. Aile talebi reddedince Nüfus Müdürlüğü savcılığa şikayette bulundu ve dava açıldı. Mahkeme, ismin çocuğu toplum önünde rencide edeceği gerekçesiyle "Helin" olarak değiştirilmesine hükmetti ve karar Yargıtay'a gitti.

Davayı görüşen Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi, "Kürdistan" isminin kullanılmasına onay verdi. Kararda çocuğa isim verme hakkının anne babaya ait olduğu vurgulandı.

Yargıtay, benzer bir kararı Abdullah Öcalan'a "sayın" denilmesiyle ilgili bir davada vermiş ve Öcalan'a sayın denilmesinin suç sayılmayacağına karar vermişti.