12 Temmuz 2013 Cuma

AKP'nin cadı avı

AKP hükümeti,  hükümet istifa eylemlerine katılan yurttaşlar ve kurumları hedef alan cadı avı başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunlaşan ve dalgalar halinde yapılan soruşturmalarda bugüne kadar 116 direnişçi tutuklandı. İşte gün gün AKP’nin cadı avı…

AKP hükümeti, milyonların katıldığı halk hareketine karşı cadı avı başlattı. Eylemlerde bugüne kadar 116 kişi tutuklandı.

Hükümet istifa eylemlerinde ilk tutuklamalar 15 Haziran tarihinde geldi. Polisin SDP binasına düzenlediği operasyonda gözaltına alınan Ulaş B., Doğukan O., Furkan T. ve Ceyhun D. tutuklandı.

Milyonların ayağa kalktığı halk hareketine yönelik tutuklama dalgasının ikincisinin hedefi ise Çarşı Grubu oldu. Ergenekon Savcısı Muammer Akkaş’ın sorguladığı 20 kişiden Halil İbrahim Erol ve İbrahim Halilullah Turan tutuklandı. Erol daha sonra itiraz üzerine tahliye edildi.

Savcılık sorgusunda direnişçilere “Eyleme katılmak için 25 bin lira aldınız mı?” sorusunun yöneltilmesi dikkat çekti. Yurttaşlara gaz maskelerini nasıl temin ettikleri de soruldu. Savcılık akıllara zarar bir şekilde internette mizah amaçlı paylaşılan “satılık TOMA ilanı” da soruldu. Direnişçiler Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’ni basmaya çalışmakla suçlandı.

Ankara’da ise 21 Haziran’daki eylemlerde gözaltına alınan direnişçilerden 22’si tutuklandı. Tutuklanan direnişçilere eylemleri organize etmek ve örgüt adına şiddet eylemi organize etmek suçlaması yöneltildi.

Bir sonraki operasyon İstanbul’daydı. 23 Haziran’da 27 kişi tutuklandı. Tutuklananlara, “terör örgütü üyeliği” ve “kamu malına zarar vermek” suçlaması yöneltildi.

24 Haziran’da bir toplu tutuklama haberi de İzmir’den geldi.  13 kişi tutuklandı. Tutuklananlara “örgüt üyeliği” ve “kamu malına zarar verme” suçlaması yöneltildi.

26 Haziran’da ise bir kişi Ankara’daki hükümet istifa eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.

27 Haziran’da ise epey ilginç bir tutuklama işlemi gerçekleşti. Ankara’da polisin başından vurarak öldürdüğü işçi Ethem Sarısülük lehine tanıklık yapmak isteyen bir kişi tutuklandı.  Ş.İ. isimli yurttaşın Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar’a tanıklık için ismini yazdırdıktam sonra tutuklandığı ortaya çıktı.

Aynı gün İzmir’deki eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 11 kişi daha tutuklandı.

29 Haziran’da ise Ankara’da 13 kişi tutuklandı. Terör örgütü suçlaması yöneltilen kişilerden biri olan Umut T. , “Gösterilerde ölen Ethem Sarısülük’ü vuran polis meşru müdafaadan serbest kalıyor. Ben de polisin gaz, su ve şiddetine karşı meşru müdafaa hakkımı kullanarak ve kendimi korumak amacıyla taş attım” dedi.

Hükümet istifa eylemleriyle ilgili bir tutuklama haberi de 8 Temmuz’da geldi. 8 direnişçi tutuklandı. Tutuklama gerekçesi olarak “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Polise Mukavemet” gösterildi.

9 Temmuz’da İzmir merkezli 5 ilde düzenlenen 3. dalga operasyonda 13 kişi tutuklandı. Suçlama olarak, "terör örgütü üyesi olmak, kamu malına ve iş yerlerine zarar vermek, halkı tahrik etmek, görevli polis memuruna mukavemet" gerekçe

Aynı gün Kocaeli’de aralarında TGB İl Başkanı Yeşim Çakmak ve TKP Kocaeli İl yöneticisi Çağlar Özkan’ın da olduğu 4 kişi daha tutuklandı. Çakmak, “Dik durduk,


Böylece 28 Mayıs’ta başlayan hükümet istifa eylemlerinde tutuklananların sayısı 116’ya yükseldi.