13 Temmuz 2013 Cumartesi

Balyoz temyize gidiyor

Balyoz Davası’nda temyiz süreci 15 Temmuz’da Yargıtay’da yapılacak murafaa ile başlıyor. Ulusal Kanal, Balyoz tertibine dayanak olarak gösterilen Plan Seminerini araştırdı. “Darbe Planı yapıldı” denilen Plan Semineri’nde neler yaşandı?

365 komutanın yargılandığı Balyoz Davası’nda Yargıtay’daki temyiz sürecine iki gün kaldı. 15 Temmuz’da murafaa duruşması yapılacak. Yüzlerce komutanı tutuklatan ve Türk Ordusu’nun temeline dinamit koyan davanın temeli 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan Plan Semineri’ne dayanıyor.

Dava, yasal Plan Semineri sırasında darbe planlandığı suçlaması üzerine kuruldu. Balyoz iddianamelerinde seminer sırasında darbe planlandığı iddia edildi. Suçlamaya hiçbir somut delil gösterilmedi.

Plan Semineri’ni, Genelkurmay ile Kara ve Hava Kuvvetleri’nden 14 kişilik gözlemci heyeti izledi. Genelkurmay’ın gözlemci raporunda, “Plan Semineri’nin gerek hazırlanışı, gerek icrası yönünden çok başarılı olduğu” vurgulandı. Raporda seminer için “Planlamanın yaşayan bir faaliyet olduğunun güzel bir örneği gösterilmiştir” denildi.

Plan Semineri’ne katılan 365 sanıktan hiçbiri seminerde veya başka bir yerde darbe planlandığını ya da konuşulduğunu doğrulamadı. Tanıklar da Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın gerçek olduğuna ilişkin bir ifade kullanmadı.

Seminerde Balyoz Planı değil, gerçek bir askeri plan olan Egemen Harekat Planı oynandı. Egemen Harekat Planı’nda; Türkiye’deki bir ayaklanma sırasında, bir komşu ülkenin Türkiye’nin sınırına saldırması ve ardından Meclis’in sıkıyönetim ilan etmesi koşullarında nasıl bir askeri strateji izleneceği masaya yatırıylıyor. Plan seminerinde varsayılan bu koşullarda 1. Ordu’ya bağlı birliklerin yeterlilik durumu sorgulandı.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın Plan Semineri’ndeki konuşması da bu bilgileri doğrulatıyor. Doğan, seminerdeki konuşmaları, ses kasetlerine kaydetti. Duruşmalarda dinlenen bu konuşmaların orijinal halinde “balyoz” ya da “darbe” geçmiyor.