12 Temmuz 2013 Cuma

Kaçak 3'üncü köprü

AKP'nin üçüncü köprüsü de kaçak çıktı. İsmi tartışma yaratan köprünün, projede belirtilen yerden farklı bir noktada yapıldığı ortaya çıktı. Köprüyle ilgili tüm imar planları iptal edildi. 11 Haziran'da, Bakan Binali Yıldırım'ın imza attığı iptal kararı, 16 İlçe belediyesine tebliğ edildi. Kaçak duruma düşmesine rağmen devam eden 3'üncü köprü projesinin, tüm çalışmaları da suç sınırına girmiş oldu.

3'üncü Boğaz Köprüsünün yanlış noktada yapıldığı ortaya çıktı, imar planları iptal edildi.

AKP'nin "Yavuz Sultan Selim" adını verdiği, 3'üncü Boğaz Köprüsü'nün, projede belirtilen yerin dışındaki bir güzergahta başladığı belirlendi.

Yanlışın anlaşılmasından sonra Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprü ve köprü güzergahıyla ilgili mevcut tüm imar planlarını iptal etti.

Karar, 11 Haziran 2013'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 15 İlçe Belediyesine iletildi.

Ancak buna rağmen proje devam etti.

Yüz binlece ağaç ve ormanlık alan talan edildi.

Ulaştırma Bakanlığının iptal kararıyla, proje kaçak duruma düştü, 11 Haziran'dan beri yürütülen tüm çalışmalar suç sınırına girmiş oldu.

Projenin iptal kararına rağmen "neden devam ettiğine" yönelik ciddi iddialar ortaya atıldı.

O iddialardan biri de, projeyi devlete ait ormanlık alanlardan geçirerek milyonlarca dolarlık kamulaştırma bedelini en aza indirmek.

3'üncü Boğaz Köprüsü'nü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Güney Güzergahı Projesi'nde, yaklaşık 1,5 milyar dolar kamulaştırma bedelinin, hak sahiplerine ödenmesi planlanıyordu.

3. Boğaz Köprüsü ile ilgili ortaya atılan iddialar üzerine açıklama Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açıklama yaptı.

Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü'nün imar planının iptal edildiğini yalanladı. Projenin güzergahı ve köprünün yeriyle ilgili herhangi bir yanlışın olmadığını savundu.

"Yanlış yapılan bir iş yok. Köprü güzergahında bazı yerlerde mecburi sapmalar oldu. Mesela kuş yollarına rasladı Riva deresinde. Orada hafif yolu değiştirdik. Kaynak sularına rastlayan bölgeler oldu, değiştirdik. Böyle mecburi ufak tefek değişikliklerin planlara işlenmesi lazım. Yapılan işlem budur.