12 Temmuz 2013 Cuma

"O anlaşmayı açıkla"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ile yaptığı 2 sayfa 9 maddelik gizli sözleşme Meclis gündemine taşındı. CHP milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, anlaşma yapılıp yapılmadığıyla ilgili açıklama yapılmasını istedi. Yılmaz, "Federasyon taleplerinin ön plana çıktığı açılım, bu anlaşmanın bir sonucu mudur?" diye sordu.

Abdullah Gül'ün ABD ile yaptığı 2 sayfa 9 maddelik sözleşme Meclis gündemine taşındı.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la yaptığı sözleşmenin basında yer aldığını vurguladı. Sözleşmeyle, PKK'ya sağlanacak ayrıcalıkları hatırlattı.

“Türk ordusunun, sınır ötesi harekâtta bulunmayacağı. PKK/KADEK'in Türkiye egemenlik alanı dışında takip ve bastırılması harekâtlarına da son verileceği. Yapılacak askeri harekâtlar için, ABD askerî makamlarına  bilgi verileceği ve izin alınacağı, Irak'ın kuzeyinde kurulan Özerk Kürt devletinin Türkiye tarafından resmen tanınacağı, PKK/KADEK yönetici ve elemanlarına geniş kapsamlı af çıkarılacağı, Türkiye'deki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde özerklik  ve aşamalı olarak federasyona geçişin sağlanacağı gibi maddeleri içerdiği iddia edilmektedir.”

CHP'li Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, "Böyle bir anlaşma var mı?" diye sordu. Sınırötesi harekatlar için ABD'den izin alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.

Yılmaz, AKP-PKK ortaklığında yürütülen açılımın da bu anlaşma kapsamında olup olmadığını sordu.


“PKK  ve Abdullah Öcalan'ın meşrulaştırıldığı,  af  istemi ,özerklik ve federasyon taleplerinin ön plana çıktığı AÇILIM (!) süreci de bu gizli anlaşma sonucu mu gündeme getirilmiştir?”