3 Nisan 2013 Çarşamba

AKP anayasanın kırmızı çizgilerini silme planına son şeklini verdi


Bölünme Anayasası çalışmalarında Türk milletini Anayasadan çıkarma planında, son hamleler geldi. CumhurbaÅŸkanı Gül, vatandaÅŸlık tanımı, anayasada olmak zorunda deÄŸil derken, partiler Anayasayla ilgili son tekliflerini 5 Nisan’da, Meclis BaÅŸkanlığı’na verme hazırlığında. AKP’nin teklifiyse çoktan hazırlandı. Öneriye göre, Anayasada deÄŸiÅŸtirilemez madde olmayacak, kırmızı çizgi olarak bilinen ilk üç madde deÄŸiÅŸebilecek. Partilerin teklifleri, 8 Nisan'da tartışılacak.

Daha üç gün önce AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli böyle demişti. Ancak bölünme anayasası olarak bilinen yeni anayasa sürecinde gelişmeler tam aksi yönde.
CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’den gelen son açıklama anayasada Türk milleti ifadesinin çıkarılmasına yeÅŸil ışık yaktı. “VatandaÅŸlık anayasanın ‘olmazsa olmaz’ ÅŸartı deÄŸil. Bazılarında kanuna bırakmışlar, bazılarında farklı ÅŸekilde tarif edilmiÅŸ. Nihayetinde bir anayasa halkın çoÄŸunluÄŸu tarafından da kabul edileceÄŸi için, bütün bunları da hep dikkate almak gerekir.”
Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu’ndaki Partiler de son teklifleri 5 Nisan’da Meclis BaÅŸkanlığı’na verme konusunda uzlaÅŸtı. AKP bu noktada anayasanın kırmızı çizgileri olarak bilinen ilk üç maddeyi kaldırma arayışlarına son ÅŸeklini verdi. Ä°lk üç maddeyi koruyan ve deÄŸiÅŸtirilmesini yasaklayan Anayasasının 4. maddesinde öneri paketinde yer vermedi.
AKP’nin öneri paketi devrim kanunlarını koruyan maddelere de yer verilmedi. Bu tekliflerle AKP Türk Milletini Anayasa’dan çıkarma ve Devrim kanunlarını yok etme planına son ÅŸeklini verdi.
Tüm bu yıkıcı öneriler Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu’nda 5 Nisan’da müzakere edilecek. 8 Nisan’da yapılacak kahvaltılı toplantıda anayasayı daha hızlı bitirme formülleri üzerinde çalışılacak. Meclis BaÅŸkanı Cemil Çiçek'in bu konuda yeni formüllerle masaya gelmesi bekleniyor.

ulusalaknal.com.tr