2 Nisan 2013 Salı

Referandum arayışı

Referandum arayışı
















AKP’nin başını çektiği Bölünme Anayasası çalışmalarında hesaplar, 8 Nisan'a dayandı. Başbakan Erdoğan’ın kafasındaki Anayasa takvimini Meclis Başkanı Cemil Çiçek açıkladı. Buna göre partiler 5 Nisan’a kadar Anayasa tekliflerini Meclis Başkanlığı’na iletecek, 8 Nisan’da da durum değerlendirme toplantısı yapılacak. Çıkan sonuca göre AKP Başkanlık sistemi hesapları üzerinden referandumu zorlayacak.
Türkiye tarihi bir güne, 8 Nisan’a hazırlanıyor. Ergenekon tertibinde yüz binlerin toplanacağı gün, aynı zamanda bölünme anayasası çalışmaları için de hayati önemde. Zira AKP’nin anayasa üzerindeki tüm hesapları, 8 Nisan’da yapılacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında son şekline kavuşacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları açılım gündemi nedeniyle bir süredir gündemdeki ağırlığını yitirmişti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girdi ve komisyon üyelerini 3 saat süren bir toplantıda bir araya getirdi.

Toplantıda Başbakan Erdoğan’ın kafasındaki anayasa takvimi komisyon üyelerine kabul ettirildi. “Süre kısıtlamasını kabul etmiyoruz” diyen MHP ve CHP, 5 Nisan’a kadar Meclis Başkanlığı’na anayasayla ilgili son teklifleri vermeyi kabul etti. Cemil Çiçek, "5 Nisan akşamına kadar anayasanın geri kalan maddeleriyle ilgili partilerin görüşlerinin Meclis Başkanlığı'na verilmesinde mutabık kalınmıştır. Böylece yeni anayasa konusunda öneriler, tüm partiler açısından bütünüyle ortaya konmuş olacaktır."

"Erdoğan meclisin gündeminde de böyle bir anayasa olur. Partilerin 5 Nisan’da son teklifleri vermesiyle AKP Başkanlık sistemini içeren teklifini bütünüyle MEclis’e iletmiş olacak. Bu tarihten sonra durum değerlendirme toplantısı 8 Nisan’da yapılacak. AKP açısından Komsiyonla yola devam mı tamamı kararı burada alınacak."

Bu noktada Erdoğan Başkanlık, yarı Başkanlık ya da partili Cumhurbaşkanlığı seçeneklerini zorlayacak. Zira son AKP MYK toplantısında Başkanlıkla ilgili hazırlanan özel bir kitapçığın parti örgütlerine dağıtılması kararlaştırılmıştı.

Bu projelerin gerçekleşmesi içinse AKP’nin açılım ortağı BDP’yle referandum takvimini gündeme alması ihtimal dahilinde.

ulusalkanal.com.tr