6 Nisan 2013 Cumartesi

Tayyip Erdoğan Gazze üzerinden İsrail’e gidecek


Özür tiyatrosunda ilk perdeyi kapatan Tayyip Erdoğan'ın Gazze gezisi kapsamında İsrail'i de ziyaret etmesi gündemde. Gazze'ye Sina Yarımadası üzerinde ulaşımın sıkıntılı olduğunu kaydeden diplomatik kaynaklar İsrail'deki havaalanları üzerinde duruyor. Konu Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyaretinde de ele alınacak, Kerry Ankara'nın taleplerini Tel Aviv Yönetimine iletecek.


Başbakan Erdoğan, İsrail'e açtığı özür yolu sonrası Beyaz Saray'dan ziyaret vizesini aldı. Diğer yandan Erdoğan'ın İsrail'le yakınlaşma arayışı son bulmadı, hedef Gazze ziyareti kapsamında İsrail'le sürpriz temas gerçekleştirmek.

Ulusal Kanal'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, Gazze'ye İsrail dışından ulaşımın ciddi güvenlik sorunları barındırdığını belirtti. Kaynaklar, "İsrail üzerinden alternatif güzergahlar gündemde" dedi.

Dışişleri ve Başbakanlığın üzerinde çalıştığı planda İsrail'in Ben Gurion ve Dov Hoz havalimanlarının yanısıra İsrail askeri havalanlarının da kullanılması gündemde. Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e inmesi durumunda İsrail'li yetkililerle sürpriz temaslar gerçekleştirebilir.

Diplomatik kaynaklara göre Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ziyaretinde de bu konu gündeme gelecek. Kerry'nin ziyaret kapsamında gereken ayarlamalar için İsrail makamlarıyla da görüşeceği belirtildi. Amerikan Dışişleri Bakanı'nın İstanbul'dan sonraki durağı İsrail olarak olacak. Kerry, Kudüs ve Ramallah'da görüşmeler gerçekleştirecek. 

ulusalkanal.com.tr