15 Nisan 2013 Pazartesi

AKP'nin yeni anayasada fire korkusu


AKP’yi anayasa oylamasında fire korkusu sardı. AKP, gizli olarak yapılan anayasa oylamasının açık oy usulüyle yapılmasını önerdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görüşülen öneri paketinde Anayasa değişikliklerinin 330 oyla yapılması önerildi. Oysa mevcut uygulamada bu sayı 367. AKP’nin önerilerine açılım ortağı BDP de karşı çıkmadı.

AKP’yi bölünme anayasasını bir oldu bittiyle geçirme telaşı sardı. AKP, anayasayı değiştirme yöntemlerini kökten değiştiren düzenlemeleri Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na getirdi.

AKP’nin öneri taslağında Meclis Genel Kurul’da gizli oy esasına göre yapılan anayasa oylamasının, açık oy usulüyle yapılmasını önerdi.

AKP’nin bu teklifinin arkasında fire verme korkusunun olduğu belirtiliyor. Zira Başbakan Erdoğan olası firelerin Öcalan’la açılıma tepki olarak ortaya çıkmasından korkuyor. Bu aşamada Erdoğan’ın planı açık oy usulü ile kendi vekillerini baskı altına almak.

Daha da dikkat çeken öneri, anayasa değişikliği için gerekli olan oy sayısı konusunda geldi. AKP anayasa değişikliğinin 367 yerine 330 oyla yapılabilmesini önerdi.

Mevcut uygulamada 330’la 367 arası oy alan anayasa değişiklikleri referanduma sunuluyor. Açılıma büyük halk tepkisini gören Erdoğan, referanduma kalmadan değişikliği Melis’ten geçirme hesabı yapıyor.

Bu önerilere AKP’nin açılım ortağı BDP, sessiz kalarak destek verdi.

ulusalkanal.com.tr