15 Nisan 2013 Pazartesi

Vural SavaÅŸ’tan bomba: AKP’yi kapatacaktık, Ecevit engelledi


 
Eski Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Vural SavaÅŸ, Ulusal Kanal’da birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Deneyimli gazeteci Hulki CevizoÄŸlu’nun Ceviz KabuÄŸu programına katılan SavaÅŸ, “AKP’yi kapatacaktık, Bülent Ecevit engelledi” dedi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Vural SavaÅŸ, bomba bir açıklama yaparak “AKP’yi kapatacaktık, Ecevit engelledi” dedi. Hulki CevizoÄŸlu’nun Ceviz KabuÄŸu programında soruları yanıtlayan SavaÅŸ, “Laiklik kamuoyu yoklamalarıyla deÄŸiÅŸtirilemez. Ä°nkılap Kanunları, bütün kanunların üstündedir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Devrimci Hukuk, Atatürk ve Felsefe” konusunun ele alındığı Ceviz KabuÄŸu bu hafta da ÅŸok açıklamalara sahne oldu. Program konukları Vural SavaÅŸ ve Prof. Dr. Yaman Örs idi. Programa, Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Vural SavaÅŸ’ın açıklamaları damga vurdu.

“ELLERÄ° EN TEMÄ°Z DEVLET TÃœRKÄ°YE’DÄ°R”

Hulki CevizoÄŸlu: Ceviz KabuÄŸu’nun bu haftaki konusu Devrimci Hukuk, Atatürk ve Felsefe. Ä°ki konuÄŸumuz var stüdyomuzda. Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Vural SavaÅŸ birisi. ÇaÄŸdaÅŸlaÅŸmanın tek yolu Devrimci Hukuk asında bir kitap yayınladı. Ä°kinci konuÄŸumuz Prof. Dr. Yaman Örs. Onun da Atatürk, Felsefe ve YaÅŸam adında bir kitabı var onunda. Ä°kisi arasında ortak konular var. Sayın SavaÅŸ’tan baÅŸlayalım. Kitabınızda bahsettiÄŸiniz devrimci hukukla ne demek istiyorsunuz.
Vural SavaÅŸ: Türkiye’ye Atatürk’ün inkılâplarına saldırılar devam ediyor. Atatürk devrini karanlık baskıcı bir dönem olarak anlatıyorlar. Her ÅŸeyden önce buna açıklık getirmek istedim. Kitabın bir bölümünde Elleri en temiz devlet Türkiye’dir dedim. Almanların Yahudilere yaptıkları, Kızılderililere yapılanları anlattım. Bunlara açıklık getirmek istedim. Atatürk’ün adalet bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un açıklamaları nedeniyle Atatürk’e ırkçı diyenler var. Mahmut Esat Bozkurt en çaÄŸdaÅŸ insanlarımızdan biri. Atatürk devrimini en iyi anlayanlardan biri. KurtuluÅŸ savaşına gönüllü katılıyor yurtdışında doktora yaparken. Bu kitabı bir an önce harekete geçirmemde Taha Akyol’un rolü oldu. Çünkü o Atatürk’ün Ä°htilal Hukuku diye bir kitap yazdı. Bana göre ismi bile Atatürk’ün hukuk yolunda yaptıklarını karşılamıyor. Biz Ä°nkılâpçıyız diyor Atatürk… Altı oktan biri inkılâptır. Ä°nkılâp devrimdir. Çok kiÅŸiler ihtilal ile inkılâbı bir anlamda kullanmıştır diyor ama yanlıştır.
Hulki CevizoÄŸlu: Atatürk’ün devrim hukuku mu demesi gerekirdi?
Vural SavaÅŸ: Tabi. Mahmut Esat Bozkurt’un yaptığı en önemli iÅŸlerden biri Medeni Kanun’dur. Taha Akyol, bu medeni kanunun ileride Avrupa BirliÄŸine giriÅŸimizde etkili olacaktır diyor. Cumhuriyet savcılarının isim babası da Mahmut Esat Bozkurttur.

“TÃœRKLÃœK SOY DEĞİL KÃœLTÃœRDÃœR”

Hulki CevizoÄŸlu: Siz böyle diyorsunuz da Bozkurt için Emre Aköz, “Irkçı bir adalet bakanıydı” diyor. Kitabınızda da yer veriyorsunuz. Buna ne diyorsunuz?
Vural SavaÅŸ: Evet, Cumhuriyet gazetesinde devlet iÅŸlerine Türklerden baÅŸkası getirilmemelidir vs. diyor. 1932’de bir Anadolu gazetesine verdiÄŸi röportajında ise neden böyle dediÄŸini açıklıyor. “Benim kastım anayasaya göre Türk vatandaşı olup da baÅŸka türlü davalar güdenleredir” diyor.
Ta baştan beri bu Türklük meselesi bir soydan ziyade bir kültür olarak algılanmıştır.
Hulki CevizoÄŸlu: Buraya kadar ki bölümden sizin söyleyecekleriniz var mı?   
Prof. Dr. Yaman Örs: Bütün dünyada postmodern bir düşünce karmaÅŸası var. Kavramlara yapay anlamlar yüklenmesi demek bu. Bir de tutarsızlık… Ä°nsanlar bugün bir ÅŸey söylüyor yarın baÅŸka bir ÅŸey söylüyor. Son yıllarda siyasal sahnede olanlara ÅŸaÅŸmamaya baÅŸladım. T.C. pasaportlardan da kimliklerden de mi silinecek? BaÅŸka hangi ülke böyle bir ÅŸeyi yapmayı düşünür. Daha önemlisi kimin yetkisi olur böyle bir ÅŸeyi yapmaya?

ATATÃœRK’ÃœN IRKÇI PLANI BOZAN ANTROPOLOJÄ°K ARAÅžTIRMASI

Vural SavaÅŸ: Osmanlı’da eyalet sistemi vardı. Ancak ayrılıkçılığa neden oldu diye kaldırıldı vilayetler sistemine dönüldü.
1924 anayasasında “Osmanlı Devleti’nin sahip-i hakikisi Türk milletidir” diyor. Tayyip ErdoÄŸan, Atatürk’ün ırkçılığını göstermek için 64 bin kafatasını ölçtürdüler, dedi. Afet Ä°nan, bir Fransız ders kitabında “Türkler sarı ırktan gelir” diye bir ÅŸey görüyor ve Atatürk’e gösteriyor. Atatürk, “Hayır öyle deÄŸil, bunu sen araÅŸtır” diye görev veriyor ona.
Kitapta Türklerin Mongoloid yani sarı ırktan geldiÄŸi yazıyor. Bu araÅŸtırma Avrupa’nın antropolojik ırkçılığına karşı öyle olmadığını göstermek için yapıldı. Sonuçta Avrupalılar gibi brakisefal ırktan olduÄŸu ortaya çıktı Türklerin. Bilimsel olarak ortaya koymak için yapıldı bu.
Hulki CevizoÄŸlu: Antropoloji pek çok bilime kaynak olan bir bilim. Bilimden uzak olanlar bunu ırkçılık olarak algılıyor. Eskiden rasathaneleri meleklerin bacakları gözüküyor diye bombalatmışlar. Veya bunun böyle olmadığın biliyor bazı yobazlar ama iÅŸine geliyor ve halkı uyutuyor. Antropolojinin hangi bilim dallarına kaynaklık ettiÄŸini bilmeyenler buna ırkçılık diyorlar. Türkiye’de 200 üniversite var ama hala bunlarla oy toplamanın mümkün olduÄŸunu görüyoruz.
Yaman Örs: Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın bir yazar olarak varlığı toplumu bir eleÅŸtirel süreçten geçirmesidir. Bütün bunlar Atatürk’ün deÄŸil Osmanlı’nın bizdeki etkileri. Atatürk bunları yıkmaya çalışmıştır. Bilgisiz ve cahil olmanın birçok nedeni var. Hem bilinçli olarak hem de kendiliÄŸinden bir bilinçsizlik oluÅŸturuldu Türkiye’de. Bir ülkenin siyasi kiÅŸisi antropolojiye böyle bakıyorsa yazık.

NEDEN “CUMHURÄ°YET” SAVCISI?

Hulki CevizoÄŸlu: Mahmut Esat Bozkurt savcılara “Cumhuriyet Savcısı” denmesinin isam babası. Bunu açıklar mısınız? 
Vural SavaÅŸ: Neden Cumhuriyet Savcısı diye soruluyor kendisine. Atatürk de dönüm Mahmut Esat Bozkurt’a, neden diyor. Çünkü öyle zaman olur ki Cumhuriyeti korumak için baÅŸbakandan, validen hesap sormak gerekir, diyor. O yüzden o cumhuriyet savcısıdır, diyor.
Erbakan’ın “herkes mezhebine göre yargılansın” sözü Refah Partisi’nin kapatma davasında üç nedenden biridir. Avrupa bu öneriyi reddetti. Parti kapatma nedenlerinden biri olarak gösterdim. Bunda oy birliÄŸi ile haklı bulundum. DiÄŸer iki nedenle 1’e karşı 20 oyla haklı bulundum.
Hulki CevizoÄŸlu: Kitabınızda “Mahmut Esat Bozkurt Kemalist sıfatına en çok yakışan kiÅŸidir” diyorsunuz. Neden?
Vural SavaÅŸ: Kemalizm diye bir kitap yazıyor bir kere. Atatürk zamanında yazılıyor…
Hulki Cevizoğlu: Kemalizm eşittir altı ok diyebilir misiniz?
Vural SavaÅŸ: Tabi ki tereddütsüz…

KEMALİZM Mİ ATATÜRKÇÜLÜK MÜ?

Prof. Dr. Yaman Örs: Kemalizm bir kaynaÄŸa göre, 1919’a kadar gidiyor. Avrupalılar Atatürkçülük yerine kullanmış bunu. Kemalizm tarihselliÄŸi bir yana bilimsel akademik bir kavrama da vurgu yapıyor. Kemalizm toplumun geneline, halka yabancı. Atatürkçülük akademik bilimsel vurgusu olmasa bile anlam açısından etik, duygusal, toplumun anladığı bir kavram olabilir.  Kemalizm ilk olarak yabancılar tarafından kullanılıyor. Atatürkçülük 1940’lardan itibaren kullanılmaya baÅŸlanıyor… 
Hulki Cevizoğlu: Siyasette ne kullanmalıyız?
Prof. Dr. Yaman Örs: Ben Atatürkçülüğün kullanılması taraftarıyım. Bize daha yakın.
Vural SavaÅŸ: Kemalistleri pek yaÅŸatmadılar bu ülkede. HablemitoÄŸlu, Kışlalı, Mumcu… Hepsi Kemalist’im dedi. Atatürkçüyüm diyenlerin emperyalizmle hiçbir sorunu yoktur. ÖzelleÅŸtirmeler falan tarihin en büyük soygunu olarak görülen ÅŸeyler var.   
Prof. Dr. Yaman Örs: Dilde psikoloji önemli. İçinde Atatürk geçtiği için bile Atatürkçülüğü kullanmalıyız.
Hulki CevizoÄŸlu: Kemalizm ya da Atatürkçülük aynı fikri ortaya koymuyor mu? 
Vural SavaÅŸ: Türkiye’de hâlâ hilafetin saltanatın kaldırılmasını hazmedemeyen insanlar var. Atatürk her ÅŸeyi zamanı geldiÄŸinde yapan bir insan. Ä°ran ÅŸahı Türkiye’ye geliyor yaptıklarınızı çok beÄŸendim, ben de gidince aynı ÅŸeyleri yapacağım, diyor…
Bugün yaşanan bütün sorunlar siyasetçilerin yasalara aykırı davranması.
Elimizde bir kapatma kalmıştı AKP’yi kapatacaktık onu da Ecevit engelledi. Kararı 6’ya 5’ten 7’ye 5’e getirdi. 6’ya 5 olsa kapanacaktı. Bugün yaÅŸadığımız hiçbir ÅŸeyi yaÅŸamayacaktık. Ergenekonlar falan olmayacaktı. LaikliÄŸi etkileyecek ÅŸeyler kamuoyu yoklamalarıyla deÄŸiÅŸtirilemez. Ä°nkılâp kanunu, bütün kanunların üstündendir.

BÃœYÃœK OKUR VE FÄ°LOZOF ATATÃœRK

Hulki CevizoÄŸlu: Telefon hattımızda Burcu Baytemir var. Yaman Örs’ün kitabının ortak yazarı…     
Burcu Baytemir: Atatürkçülükle Kemalizm özünde aynı şeyler ama farklı grupların elinde kullanıldığını, bunun istismar edildiğini düşünüyorum.
Hulki CevizoÄŸlu: Kitabınızda Atatürk’e yapılan körlük ve nankörlükleri anlatıyorsunuz. Bu kavramları açarsak…
Burcu Baytemir: Ben bir kadın olarak bugün bulunduÄŸum konumu Atatürk’e borçlu olduÄŸumu düşünüyorum. Farklı ÅŸeyler düşünenleri anlayamıyorum.
Prof. Dr. Yaman Örs: Atatürk asker ve siyaset adamı olarak konuÅŸuluyor ama önce çok büyük bir düşünce adamı. Ahlaki açıdan da önemli…
Hulki CevizoÄŸlu: Siz böyle deyince AyÅŸe Hür’le TV8’de yaptığımız tartışmada kendisi “Atatürk ahlaksız davranmıştır” dedi. Buna ne dersiniz?
Prof. Dr. Yaman Örs: Dava konusudur bu. Kendisi ilişkilerinde ne kadar ahlaklı acaba?
Vural SavaÅŸ: Onun gibilere, Kürtçülük davası güdenlere Ermenistan’ın sınırlarını göstermek lazım.
Hulki CevizoÄŸlu: Atatürk’e “büyük okur” diyorsunuz ve bir “filozof” olarak tanımlıyorsunuz…
Burcu Baytemir: Evet! Atatürk’ün çok farklı alanlarda not alarak daha sonra faydalanmak üzere okuduÄŸu ortaya çıkıyor bizim çalışmalarımıza göre.
Hulki CevizoÄŸlu: Burada ÅŸunu söylemeniz gerekiyor galiba. Bu söyledikleriniz Nutuk’u kendisinin yazmadığını, yanındaki iyi yazarların yazdığını söyleyenlere de kanıtı oluyor.

ÖCALAN’A MANDELA MODELÄ° MÄ° UYGULANIYOR?

Hulki CevizoÄŸlu: Peki, ÅŸimdi Öcalan’a istenen Mandela modeline gelelim. Bir heyet de gitmiÅŸ oraya… Mandela modeli ne? Kısaca anlatayım. 1962’de önce beÅŸ yıl, 1964’te de Güney Afrika Devletini devirmek için gizli plan yapmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırılıyor Mandela. Ceza evinde 24 yıl hapis yatıyor. Ev hapsine döndürülüyor. Sivil direniÅŸin ve uluslararası baskının sonucunda ev hapsine alınıyor. Hapis cezasının son üç yılını ev hapsinde ama bu ev bir çiftlik evi. Bu çiftlik evinde cezasının son üç yılını çekerken, hem devlet yetkilileriyle hem de başında olduÄŸu Afrika Ulusal Kongresi Ãœyeleri ile görüşerek bu müzakereleri yürütüyor. Tıpkı ÅŸimdi Ä°mralı’daki çiftlikte görüşmeleri yürütmesi gibi. 2 Åžubat 1990’da da Devlet BaÅŸkanı’nın af ilan edilmesi ile de hapisten çıkıyor. Öcalan için de böyle bir model isteniyormuÅŸ. Ne dersiniz Sayın SavaÅŸ?
Vural SavaÅŸ: Åžimdi bu Akil adamlar neye hizmet ediyor? ErdoÄŸan dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir baÅŸkanlık sistemini getirmeye çalışıyor. Türk demokrasisine bundan büyük bir suikast düşünemiyorum. Buna demokrasi demek için demokrasinin ne olduÄŸunu bilmemek lazım. Åžimdi bunun referanduma gelmesi için DTP’ye ihtiyacı var. Oyun bu. Ä°stedikleri deÄŸiÅŸiklikler anayasaya girecek karşılığında da ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlığı gerçekleÅŸecek. Ä°ki bakımdan zararlı. Hem Türkiye bölünecek, hem de demokrasiye ebediyen veda edeceÄŸiz. Tabi hiçbir ÅŸey göründüğü gibi deÄŸil. Bu nasıl tersine çevrilir onu da daha sonra söylerim.
Prof. Dr. Yaman Örs: Mandela modeli ile ilgili benzerlik yok bence. Irkçılık tabanına uydurulmaya çalışılıyor ama burada ırkçılık yok. Bu bir ırk sorunu değil. O bölgede Türkler çoğunlukta olsaydı da bu sorunu yaşayacaktık biz.
Hulki CevizoÄŸlu: Siz daha önce, “Türkiye Cumhuriyeti’ni yakalım, yıkalım, diyenlerin serbest olacağını” söylemiÅŸtiniz. 4. Yargı paketi ile bu da serbest hale geldi.
Vural SavaÅŸ: Åžimdi bu çekilme olayı kanuni midir? Yurt dışına çıkması kanunsuz bir kere. Böyle bir emir verilmesi de kanunsuz. Güvenlik güçlerinin görevi suç iÅŸleyeni bulup yakalamaktır. Amerika’da görevdeki generaller ilan vererek liderleri uyarıyor.