1 Nisan 2013 Pazartesi

Kandil'in yasa talebi



BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın sınırdışına çekilmesiyle ilgili bir yasa dayatmadıklarını söyledi. Demirtaş, çekilme ile ilgili yasanın, Öcalan ile MİT heyeti arasında konuşulduğunu belirtti. Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın Büyük Kürdistan projesini de anlattı.
Haber: BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda AKP ve PKK ile ortak yürütülen bölünme açılımını anlattı.
Demirtaş, PKK'nın sınırdışına çekilmesiyle iligili yasa dayatmadıklarını, yasa konusunun İmralı'daki MİT-Öcalan görüşmelerinde dile getirildiğini açıkladı.  “Bu yasa meselesi BDP’nin bir dayatması değil. Bu konuşulmuş bir durum olduğu için biz ifade ediyoruz. Biz süreç bu en kritik aşamasında tıkansın istemiyoruz. Öyle anlaşılıyor ki bu MİT heyeti ile Öcalan arasında konuşulmuş bir konu. Bizim "Yasa çıkmadan geri çekilmeyin" gibi bir baskımız olmaz. Ama en makulü, en gerçekleşebilir olanını hepimizin bu aşamada savunması lazım. Ama yasa da ihtimal dahilindedir.”
Demirtaş, Kandil'deki KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'dan gelen yasa talebini de değerlendirdi. Demritaş, Karayılan'ın çekilme için şart koşmadığını, Öcalan'la doğrudan temas kurabilmek için bu sözleri söylediğini anlattı.
Selahattin Demirtaş, oluşturulacak akil adamlar heyetinin PKK'lıların geri çekilmesinde gözlem gücü olarak görev yapacağını söyledi. Demirtaş, siyasi partilerin akil adamlara vereceği desteğin aynı zamanda bu heyete meşruiyet de kazandıracağını belirtti.
BDP Eşbaşkanı, Öcalan'ın 21 Mart'ta ilan ettiği bölünme mesajlarına gizlenmiş Büyük Kürdistan projesini de anlattı.  “Öcalan çağrısında "Gelin Mezopotamya'daki köklerimize uygun olarak birlik olalım" diyor. Bağımsız ya da federatif bir devletten önce bunun felsefi alt yapısını anlatıyor. Bunun yönetim modeli olarak da "Avrupa Birliği'ne benzer bir Ortadoğu birliği, esnek sınırlar, esnek vergi politikaları ve yoğun sosyal kültürel ilişkilerle bir yönetim modeli ortaya çıkarabiliriz. Dicle, Fırat su havzası bunun başlangıcı olabilir" diyor.”

ulusalkanal.com.tr