6 Nisan 2013 Cumartesi

Davutoğlu, Beşar Esad’ın sözlerini “kuruntu” olarak değerlendirdi


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın sözlerini değerlendirdi: “Türkiye hiçbir zaman herhangi bir komşusuyla ilgili olarak İsrail veya herhangi bir üçüncü tarafla bunu konuşmaz. Kendi komşularıyla kader birliği yapar. Bunlar Beşar Esad'ın kendi katliamlarını örtme çabasından başka bir şey değil.”


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hilton Oteli’nde katıldığı bir toplantıdan sonra Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın önceki akşam Ulusal Kanal’da yayınlanan sözlerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Esad’ın Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik suçlamalarına “Kendi vehim (kuruntu) dünyasında yaşıyor Beşar Esad” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Esad’ın Ulusal Kanal’a konuşmasını şu sözlerle değerlendirdi: "Hala Türkiye'de tabii Beşar Esad'ın propagandası için onunla mülakat yapanlar çıkabiliyor, onunla toplantı yapan ana muhalefet partisi üyeleri çıkabiliyor. Ama herhalde hiçbir şey Esad'ın argümanı ya da diğerleri, hiçbir şey 100 bine yakın insanın katledilmesi, 1 milyonu aşkın mültecinin ülkeyi terk etmesi, 3 milyonu aşkın mültecinin ülke içinde yerinden edilmesi ve yüz binlerce yaralı, acılı insanın ortaya çıkmasına neden olan bu saldırılardan ve bu baskıcı rejimin katliamlarından daha gerçek değildir."

Davutoğlu, Suriye’ye karşı İsrail’le yakınlaşma iddialarını reddetti ve konu ile ilgili olarak "Türkiye İsrail arasında Suriye'ye karşı işbirliği vs. gibi argümanların hiçbir zemini yoktur. Türkiye hiçbir zaman herhangi bir komşusuyla ilgili olarak İsrail veya herhangi bir üçüncü tarafla bunu konuşmaz. Kendi komşularıyla kader birliği yapar. Bunlar Beşar Esad'ın kendi katliamlarını örtme çabasından başka bir şey değil. Dolayısıyla ciddiye alınacak bir husus da değil. Ama ciddiye alınması gereken hala Beşar Esad'ın bu kanlı bilançosunu örtme çabalarıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze saldırısı ve görüşmeler hakkında da değerlendirme yapan Davutoğlu, “Son gelişmelerle ilgili olarak da gerekli mesajlar, gerekli tepkiler gösterilmiştir. Herkesin bu süreçte dikkatli olması lazım. Yeni bir müzakere süreci başlayacaksa, Orta Doğu barış sürecini sabote edecek adımlardan kaçınmak icap eder" dedi.

ulusalkanal.com.tr