1 Nisan 2013 Pazartesi

Ekonomi yavaşladı, AKP hedefleri tutturamadı


Hükümet 2012 yılına ilişkin ekonominin büyüme rakamlarını açıkladı, hedefler tutmadı. 2012’de Türk ekonomisi yüzde 2,2 oranında büyüdü. Oysa AKP Orta Vadeli Programda 3,2’lik büyüme öngörmüştü.

Ekonomideki durgunluk büyüme rakamlarına yansıdı. İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre 2012 yılında Türk ekonomisi yüzde 2,2 büyüdü.

2,2’lik büyüme oranı AKP’nin hedeflerinin oldukça altında kaldı. Hükümet Orta vadeli programda 2012 için yüzde 3,2’lik büyüme öngörmüştü.

Rakamlara göre 2012 yılında ekonomi birinci çeyrekte yüzde 3,3, ikinci çeyrekte yüzde 2,9, üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 ve dördüncü çeyrekte yüzde 1,4 büyüme kaydetti. Yıllık büyüme yüzde 2,2 oldu.
Yazılı bir açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2,2’lik büyümeyi başarı olarak niteledi.
'Küresel ekonomideki yavaşlamaya, en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki krizin derinleşmesine, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen Türkiye'nin yüzde 2,2 büyümüş olması bir başarıdır'.
Aslında ekonomideki büyümenin gerçekte yüzde 2,2’nin de altında olduğu konuşuluyor. Özellikle İran’la yapılan altın ticareti büyüme rakamlarından çıkarıldığında büyümenin daha da aşağı çekilebileceği konuşuluyor

www.ulusalkanal.com.tr