21 Nisan 2013 Pazar

Suriye'nin sözde dostları İstanbul'daki toplantıda Suriye muhalefetine destek sözü verdi


Suriye Halkının Sözde Dostları İstanbul'da toplandı. Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'inin de aralarında olduğu 10 ülkenin temsilcisi katıldı. Suriye'deki muhalefete destek sözü verilen toplantı, TGB'liler tarafından protesto edildi. NATO bayrağını yakan TGB'liler, Davutoğlu ve Kerry'nin maketlerini parçaladı.


Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Suriye Halkının Sözde Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul'da düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanı sıra, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ile Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz El-Hatip ortak basın açıklaması yaptı.

John Kerry’nin iki hafta önceki Türkiye ziyaretinde bu toplantıyı planladıklarını belirten Davutoğlu, Suriye Muhalefetine destek konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. "Suriye Ulusal Konseyi'ne ve Suriye Askeri Konseyi'ne verdiğimiz ve vereceğimiz destekle Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bugün Suriye ulusal koalisyonu'nun ilan ettiği deklarasyonda vurguladığı hususlar 11 ülkenin de vurguladığı hususlardır ve bu hususların takipçisi olacağız."

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Obama'nın Esad'ın gitmesi konusunda kararlı olduğunu belirtti. Kerry, muhalefete yardımı ikiye katlayarak 250 milyon dolara yükselteceğini açıkladı.

Adile Sultan Sarayı'nda gerçekleşen toplantıyı, Türkiye Gençlik Birliği üyesi 80 genç protesto etti. TGB'liler, "Natonun vampirleri Türkiye'den defolun" yazılı pankart açtı.

TGB'liler, NATO bayrağını yaktı, Davutoğlu ve Kerry'nin maketlerini parçaladı.