8 Nisan 2013 Pazartesi

Yurtseverler duruşmayı yaptırmadı


Ergenekon tertibinde yüzbinlerin direnişi duruşma salonundaki direnişle birleşti. Mahkeme başkanı duruşmayı bile açamadı. Yoklama alamayan heyet, çareyi duruşmayı 11 Nisan'a ertelemekte buldu. Duruşma salonunun hemen önünde atılan gaz bombaları, binanın içini de biber gazına boğdu.

 

Yurtseverler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları istenen Ergenekon davasında 8 Nisan duruşması yapılamadı. Davanın 282. duruşmasına salondaki direniş damga vurdu. Yüzbini aşkın yurttaşın cezaevi önündeki direnişi, salonda milletvekilleri, avukatlar, baro temsilcileri ve meslek örgütlerinin direnişi ile birleşti.

Duruşma sabah saatlerinde tartışmalarla başladı. Mahkeme heyeti salondaki oturma düzenini gerekçesiz olarak değiştirdi. Baro yöneticileri ve meslek örgütü temsilcilerinin de yerlerinden ayrılmasını istedi. Karar salonda tepkilere neden oldu.


Bu sırada Başkan Özese bir kaç defa duruşmaya başlamak istedi, ancak başarılı olamadı. Salonda tepkiler dinmedi. Mahkeme Başkanı Özese, ise kararında direndi. Hakimlerin gerekçesine avukatlar da karşı çıktı ve boşaltılan bölümü kullanmadı.


Duruşma salonunda direniş devam ederken, mahkeme binası biber gazına boğuldu. Nefes almakta güçlük çeken yurttaşlar kapalı alanda mahsur kaldı. 6 aylık bir bebek gazdan etkilenerek rahatsızlandı. Ambulans bulunmaması nedeniyle bebek annesiyle beraber mahkeme kaleminde bekletildi.


Mahkeme heyeti ise duruşmaya öğle arası verdi. Öğleden sonra tekrar toplanan heyet, duruşmayı açmayı başaramadı. Yaklaşık 2 buçuk saat sonra salona dönen heyet, duruşma düzeni sağlanamadığı gerekçesiyle duruşmayı 11 Nisan'a erteledi.


Mahkemenin kararında, "yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan olaylar ile bugün duruşma salonu içinde ve dışındaki olaylar nedeniyle yargılamanın yerine getirilemeyeceği anlaşıldığından" ifadesi kullanıldı.


ulusalkanal.com.tr