5 Nisan 2013 Cuma

Çelik: Kılıçdaroğlu süreçten yana ama ulusalcılar engel oluyor


Abdullah Öcalan'ın gündeme getirdiği açılıma araştırma komisyonu talebi, Meclis kulislerini hareketlendirdi.


AKP'nin araştırma komisyonu önergesine MHP'den tepki geldi. Anamuhalefet CHP'yse "kendi önerimiz kabul edilirse olur, yoksa yer almayız" açıklaması yaptı. Günün en dikkat çekici ifadesiyse, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik, "Kılıçdaroğlu komisyona katılmak istiyor, fakat parti içindeki Ulusalcılar buna engel oluyor" dedi.

Öcalan’ın isteği doğrultusunda AKP, Meclis çatısı altında komisyon teklifi verdi, meclis kulisleri hareketlendi. 

MHP’nin komisyon tepkisini Grup başkanvekili Oktay Vural dile getirdi. Vural, komisyon ile AKP-PKK görüşmelerinin meşrulaştırmak istendiğini söyledi. "Bu  komisyon PKK AKP görüşmelerini meşrulaştırma komisyonu olacaktır biz burada yer alamayız."
CHP ise Komisyonun kurulmasından değil, komisyonun kendi istedikleri gibi olmamasından yakındı. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi  AKP’nin önerisinin iç tüzüğe aykırı olduğunu belirtti.  “Birincisi bizim önerdiğimiz ve tüm toplumu kucaklamaya, tüm toplumu dinleyerek çözüm bulmaya yönelik Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Ortak Akıl Heyeti teşekkül edilmesine oluşturulmasına ilişkin önerimiz hala geçerliliğini korumaktadır. Gelin bu öneriler etrafında birleşelim"
Muhalefetin açıklamalarını değerlendiren AKP Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Çelik'tense dikkat çekici değerlendirmeler geldi.  "Kılıçdaroğlu komisyonu kabul edecek ama ulusalcılar engel"
CHP’nin öneriye neden karşı çıktığını anlamadığını söyleyen Çelik, CHP’yi şekillendirecek bir iradeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.