3 Nisan 2013 Çarşamba

Bilim ve Ütopya Nisan sayısı çıktı: Adem'in kayıp kardeşleri



Bilim ve Ütopya dergisi çok konuşulacak, tabuları yıkan bir sayı ile karşınızda! Bu dünya üzerinde bir zamanlar biz modern insandan başka insansıların da yaşadığını hiç düşündünüz mü? Bu insansıların da ateş yaktığı, avcılık yaptığı, alet yaptığı, ölülerini gömdüğü, çocuklarını beslediği hiç aklınıza geldi mi?

Modern insanı “Adem” olarak simgeleÅŸtirirsek Adem’in de özel olmadığı, onun da kardeÅŸlerinin, “benzerlerinin” olduÄŸu bilimin ve antropolojinin çalışmalarıyla ortaya çıkıyor.

Neandertal insanı, Denisova insanı ve Flores insanı, işte bizim kayıp kardeşlerimiz!
Bilim ve Ãœtopya, “Yaradılış efsaneleri çıkmazda ADEM’Ä°N KAYIP KARDEÅžLERÄ°” baÅŸlığını taşıyan Nisan sayısında bizleri kaybolan kardeÅŸlerimizle tanıştırıyor.
GerçeÄŸimize bir adım daha yaklaşıyor, o kadar da “özel” olmadığımızı, seçilmediÄŸimizi anlıyoruz.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo, sunuşunda şöyle yazıyor:

Tarihin belirli dönemlerinde Denisova, Neandertal ve Flores insanı gibi “kardeÅŸlerimizin” dünya üzerinde var olduÄŸunu öğreniyoruz. Demek ki “AdemoÄŸlu” olarak dünyada tek insansı tür deÄŸildik! Demek ki çeÅŸitli “yaradılış” efsanelerinde anlatıldığı gibi özel olarak seçilmedik, bize hiçbir varlıkta olmayan özellikler bahÅŸedilmedi…
Evrenin, dünyanın, kıtaların, denizlerin, toprağın biz varız diye var olduğunu ve yaratıldığını savunan düşünce, öznel idealizmi ile gerçeğin keşfedilmesinin önüne ciddi bir felsefi set çekiyor. Bu düşünce dinsel dogma ile her gün ve her saat, toplumun her biriminde kendini yeniden üretiyor. Kendisini, bir özneyi nesne yaparak üreten fikir, aynı zamanda öznenin yanlış bir bilince saplanıp kalmasına neden oluyor. Bilim ve Ütopya olarak, bu yanlış felsefenin kofluğunu ve bilimsel gerçeğe zıtlığını, biz modern insanın tarihsel gelişimiyle ve antropolojinin verileriyle göstermeye çalıştık.
Bu noktada bilimin hep söylenegelen aydınlatıcı rolü, öznel idealist dünya görüşünün kalıplarını kırıyor ve materyalist felsefenin de önünü açıyor.

Detaylı bilgi için derginin aşağıdaki bağlantılarını ziyaret edebilirisiniz:

facebook.com/bilimveutopyadergisi
twitter.com/bilimveutopya
www.bilimveutopya.com.tr

ulusalkanal.com.tr