5 Nisan 2013 Cuma

Esad Ulusal Kanal’a konuştu: Tayyip Erdoğan yalan söylüyor


2 yıldır emperyalist müdahaleye karşı direnen Suriye'nin Cumhurbaşkanı Beşar Esad ilk kez bir Türk televizyonuna konuştu. Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan ve Aydınlık Gazetesi Yazarı Fikret Akfırat'ın sorularını yanıtlayan Beşar Esad, AKP hükümetini eleştirdi. Tayyip Erdoğan için "yalan söylüyor" ifadesi kullanan Esad, "AKP hükümetinin eli Suriye'de aka kana bulaşmıştır" dedi. İşte dünyanın beklediği o röportajdan çok özel bölümler...


Suriye Cuhurbaşkanı Beşar Esad, üçüncü yılına giren krizin başlamasından bu yana ilk kez bir Türk televizyonuna konuştu. Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan ve Aydınlık Gazetesi yazarı Fikret Akfırat'ın sorularını yanıtlayan Esad, AKP Hükümeti'nin 180 derece değişen Suriye politikasını değerlendirdi. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı yalan söylemekle suçladı. 
“Eğer Erdoğan iddia ettiği gibi Suriye'deki sorunun çözümü için öneriler yapmışsa, bu önerilerin silahlı gruplara verilen destekle ne ilişkisi var? Bugün Erdoğan Katar'ın mali desteğiyle silahlı grupları getirmekte, Türkiye toprakları içinde onlara silah sağlamakta, tıbbi ve başka hizmetler sunmakta ve Suriye’ye göndermektedir. Erdoğan yalan söylüyor. Ve bu önerileri maske olarak kullanıyor. Biz herhangi bir taraftan gelen nasihatları kabul ederiz. Ve lakin Suriye'nin iç islerine müdahaleyi kabul edemeyiz.”

Beşar Esad, "Erdoğan'ın aklı Müslüman Kardeşler aklıdır" dedi.
“Görünen odur ki Erdoğan, Arap aleminde ortaya çıkan olayları, siyasi ömrünü uzatmak için bir fırsat olarak gördü. Bu kişinin aklı Müslüman Kardeşlerin aklıdır. Başlangıçta da Suriye’nin iç işlerine müdahale etmeye çabaladı. krizden önce de Erdoğan, bizlerle konuşmalarında Suriye- Türkiye ilişkilerinden ve hatta Turkiye’ye karşı duyması gereken ilgiden daha fazla İhvan Hareketi'nin Suriye'deki durumuna ihtimam gösterirdi. Türk hükümetinin eli Suriye'de akan kana bulaşmıştır.”

Suriye Cumhurbaşkanı, Mavi Marmara özrünün perde arkasındaki Erdoğan-İsrail'in işbirliğini anlattı. 
“Böyle bir durumda sorulacak soru çok açık, net ve basittir. İsrail'in başbakanı Netenyahu Mavi Marmara katliamı yaşandığında da Başbakandı. Neden özrü geçmiş yıllarda dilememişti? O Zaman da Erdoğan vardı, Netenyahu da vardı. Değişen tek şey Suriye'deki durumdur. Bu da Suriye durum için Türkiye ve İsrail'in bir araya geldiğini gösteren basit kanıttır. Bu da Erdoğan'ın Suriye'deki tahribat için İsrail'le yan yana geldiğini gösterir.”
Beşar Esad, Türkiye halkına seslendi.

ulusalkanal.com.tr