15 Nisan 2013 Pazartesi

Ergenekon'da skandal süre kısıtlaması


 
Ergenekon mahkemesi hukuksuzluğa devam ediyor. Mahkeme yine sıkandal bir karar aldı. Yıllardır tutuklu bulunan yurtseverlerin, esas hakkında savunma yapmaları için sadece 2 saat süre tanındı. Mahkeme, bu süreye avukat savunmalarının da dahil olduğunu açıkladı.


Son savunmalara geçilen Ergenekon davasında mahkeme yine skandal bir karara imza attı. Mahkeme heyeti örgüt yöneticiliği ve üyeliği iddiasıyla yargılanan kişilerin savunmalarını 2 saatle, diğer sanıkların savunmalarını ise 1 saatle kısıtladı. Heyet, üstelik bu süreye avukatların savunmalarının da dahil olduğunu açıkladı.

Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda mahkeme heyetinin yanında bulunan dev ekranda kronometre hazırlandı. Savunma başladığında kronometre geri saymaya başlayacak, süre tamamlandığında da mikrofon kapatılacak.

Süre kısıtlaması avukat ve tutukluların tepkisine neden oldu. Avukatlar, itiraz etmek için söz istedi ancak mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese söz vermedi. Başkan Özese'nin, "kararı beğenmiyorsanız çıkın gidip" sözleri üzerine avukatlar duruşma salonunu terketti.

Sadece 5 tutuklunun savunma yapmasının ardından avukatların salonda olmaması ve diğer tutukluların savunma için süre istemesi üzerine duruşma 22 Nisan'a ertelendi. Mahkeme salondan ayrılan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Duruşma sonunda konuşan Hakim Özese, 22 Nisan'dan itibaren savunma yapmayanların susma hakkını kullanmış kabul edileceğini açıkladı.

Mütalaada savcıların tahliyesini istediği eski Sivas Ülkü Ocakları Başkanı Oğuz Bulut, ara kararla tahliye edildi.

Esas hakkındaki savunmaların başlamasıyla duruşmaya katılma yasakları da sona erdi. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu tutuklular aylar sonra ilk kez duruşma salonuna geldi.

23 iddianamenin birleştirildiği davaya önümüzdeki hafta 1. Ergenekon iddianamesi tutuklularının savunmaları ile devam edilecek.

ulusalkanal.com.tr