1 Nisan 2013 Pazartesi

İsrail Akdeniz'den çıkardığı gazı Türkiye üzerinden pazarlayacak



İsrail, Mavi Marmara özrüyle AKP ile pekiştirdiği ittifakın meyvelerini toplamaya başladı. İsrail, Akdeniz'den çıkardığı doğalgazı, ülkeye taşımaya başladı. Gazın, Türkiye üzerinden Avrupa'ya da ihraç edilmesi gündemde.
Haber:  İsrail, Akdeniz'de kurduğu ve ülkenin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığını azaltmasında büyük rol oynayacak Tamar kuyusundan çıkardığı doğalgazı, ilk kez borularla İsrail'e aktardı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ''Bu İsrail ekonomisi için önemli bir gündür. Özgürlük bayramında enerji bağımsızlığında önemli bir adım attık. Doğal gaz sektöründe son on yılda ilerleme kaydettik, bu tüm İsrail ve İsrail halkı için iyi olacak'' dedi.
Enerji uzmanları Akdeniz'de bulunan Tamar kuyusunun İsrail'in 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını tahmin ediyor. Toplam üç alanda bulunan rezervin ise ülkenin 150 yıllık ihtiyacını karşılaması bekleniyor.
Tamar bölgesinden 20 yılı aşkın bir süre gaz çıkarılacağı belirtilirken, İsrail 2020 sonuna doğru çıkardığı gazın yüzde 60'ını ihraç etmeyi planlıyor. Tamar kuyusunu işleten firmanın Genel Müdürü Yitzhak Tshuva ise çıkarılan doğalgazla elektrik üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 50 düşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
İsrail Merkez Bankası'na göre sadece Tamar bölgesi ülkenin milli gelirini yüzde 1 artıracak düzeyde.
Doğalgazın Türkiye'ye kadar inşa edilecek boru hattı ile ihraç edilmesinin söz konusu olduğu belirtilirken, yıllık 4 milyar dolarlık bir ticaret oluşturabileceği hesaplanıyor. Gazın, Türkiye üzerinden Avrupa'yı da besleyeceği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr