15 Nisan 2013 Pazartesi

İşsizlik oranı yine arttı


Türkiye'deki işsizlik yine arttı, işsizler ordusu 3 milyona  yaklaştı. Üstelik bu veriler, güvenilirliği çok tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu'na ait. Buna rağmen işsizlik oranlarında meydana gelen artış, Türkiye'deki vahim tabloyu gözler önüne serdi.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre işsizlik oranları yine artış göterdi. Buna göre işsizler ordusu 3 milyon kişiye yaklaştı.

Türkiye'deki işsiz sayısı 2013 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan artış gösterdi. İşsizlik oranı yüzde 10,6'ya ulaştı. Buna göre 226 bin kişi artan işsiz sayısı 2 milyon 890 bin kişiye yükseldi.

Üstelik TÜİK'in "işsizlik" tanımlaması da tartışmalı... TÜİK geçici çalışanları ve son üç ay içerisinde iş aramayanları işsiz saymıyor. Bunlar da hesaba katıldığında gerçek işsizlik oranlarının yüzde 15'in üzerine çıktığı, işsiz sayısının da beş milyona yaklaştığı saptanıyor.

TÜİK'in verilerine göre istihdam edilenlerin oranı da geçen yılın aynı ayına göre 1,1 puanlık artış gösterdi.

İstihdam edilenlerin yüzde 64,3'ü ücretli veya yevmiyeli, yüzde 4,8'i işveren, yüzde 19,2'si kendi hesabına, yüzde 11,7'si de ücretsiz aile işçilerinden oluştu.

Türkiye genelinde işgücüne katılım oranı da 1,3 puanlık artışla yüzde 49,5 oldu. Burada da erkek ve kadınlar arasındaki işgücüne katılım oranı farkı dikkat çekti. Verilere göre erkeklerin yüzde 70,4'ü işgücüne katılırken, kadınlarda bu oran yüzde 29,3'te kaldı.

Tarım sektöründe güvencesiz çalışan oranının artması da bir başka sorun. Verilere göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı, yüzde 82,8'den yüzde 83'e yükseldi.

ulusalkanal.com.tr